Dragobetele saruta fetele!
Posted by pisicoasa under Diverse on Saturday Feb 24, 2018In fiecare an, pe 24 Februarie, romanii sarbatoresc Dragobetele, un fel de Sfantul Valentin al romanilor, o sarbatoare a iubirii si a pretuirii fata de persoana iubita.
Dragobetele era un tanar extrem de frumos, fiul Babei Dochia, zeul tineretii si al iubirii. Dragobetele mai este numit si “Navalnicul” sau “Cap de Primavara” si a ramas pana astazi ca simbol al dragostei la romani.
In vremuri de demult, de Dragobete, tinerii (fete si baieti) imbracati in straie noi si frumoase, mergeau sa culeaga buchete cu cele dintai flori ale primaverii. Daca fata primea un sarut si baiatul ii era drag fetei, se anunta logodna intregii comunitati si inceputul dragostei intre cei doi. Cei care participau la aceasta sarbatoare considerau ca vor avea noroc tot anul, vor fi feriti de boli si vor avea belsug in casa. Dimpotriva, cei care nu sarbatoreau aceasta zi erau pedepsiti sa nu mai poata iubi intregul an.
Superstitii de Dragobete pastrate din mosi stramosi:
Fetele tinere si necasatorite mergeau sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Cu apa rezultata din topire, fetele isi clateau fata pentru a deveni la fel de frumoase ca zanele.
Fetele necasatorite trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an! Totodata, in sate se credea ca fetele care ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi dragastoase tot timpul anului.
De Dragobete, se scot din pamant radacini de spanz (planta vrajitorilor sau planta apreciata de draci )pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Barbatii nu au voie sa necajeasca femeile si nici sa se angajeze in cerutri caci astfel ii astepta o primavara cu ghinion si un an deloc prielnic.
Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli in aceasta zi pentru a avea parte de iubire intreg anul.
Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi.
Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. Curatenia in casa este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime.
Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma!
In orice colt al tarii v-ati afla, nu uitati de Dragobete, sarbatorea iubirii la romani. Sa fiti iubiti si sa iubiti la randul vostru!